Annons:
Etikettatt-leva-med-epilepsi
Läst 13552 ggr
[iurochskur]
12/7/10, 7:37 PM

Kvinna och epilepsi

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ja, hur är det att vara kvinna med epilepsi? Det finns tillfällen då det finns en större risk för anfall, här kommer lite snabb info om det.

Hormonerna hos kvinnor kan påverka känslighet hos nervceller i hjärnan och störningen som orsakar epileptiska anfall. Östrogen ökar överlag risken för anfall och progesteron kan minska risken. Därför är det inte ovanligt att kvinnor som fått diagnosen epilepsi upplever en variation av kontrollen över anfallen. Det kallas för katamenial epilepsi.

Det finns två tillfällen då det finns en större risk för anfall. Under ägglossning då östrogenet ökar och progesteronet minskar. Precis efter och före ägglossningen föreligger även denna risk.

För en del kvinnor med epilepsi uteblir ägglossningen helt och för dessa kvinnor orsakar den höga halten östrogen (fram till några dagar före menstruation) en högre risk att drabbas av anfall. Rådfråga en neurolog vid funderingar kring detta.

Det är också allmänt känt att många kvinnor med epilepsi kan ha problem med fertiliteten såsom oregelbundna menstruationer, kraftiga eller små blödningar eller andra gynokologiska problem. Om man har någon av dessa problem så bör man kontakta gynekolog och neurolog.

SAM_2660.JPG

Källa: Svenska epilepsiförbundet.

Annons:
mona43
12/8/10, 10:40 AM
#1

Tack för informationen. Det är verkligen mycket som kan påverkas av epilepsi.

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

[iurochskur]
12/8/10, 2:11 PM
#2

#1 Ja man får ju lägga om livet lite.

Upp till toppen
Annons: