Annons:
Etikettatt-leva-med-epilepsi
Läst 11612 ggr
[iurochskur]
2010-12-07 19:16

Epilepsi, planera barn

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kortfattad information om att fundera på att planera, vänta och få barn som epileptiker.

Planera en graviditet

Normalt sett brukar man som kvinna kunna bli med barn helt utan komplikationer. För en kvinna med epilepsi kräver det lite mera. För det första så ska man rådfråga sin neurolog och gynekolog för allra bästa stöd och råd i sitt beslut. Att man medicinerar har en avgörande roll i det hela så att säga. Dom hormonella förändringarna man får under en graviditet påverkar faktiskt anfallen och dess frekvens. I vanliga fall finns det en risk på 2% att det blir defekt på barnet. För en kvinna med epilepsi är dock risken större. Man har uppskattat det till 5-6% större risk för defekter. Risk ökningen är inte så stor.

Graviditeten

Upp till 15-30% av epileptiker blir mera påverkad av anfall under en graviditet än vanligtvis. Det beror troligast på att man sover mindre, stressen och oron omkring graviditeten, förändring i koncentration av epilepsi medicinen i blodet.

Obs! Sluta aldrig att ta din medicin på grund av graviditet utan att rådfråga neurolog innan. Om man får anfall som gravid och epileptiker kan fostret utsättas för syrebrist.

Det finns en ökad risk för komplikationer under graviditeten för kvinnor med epilepsi.

Tänk på att motionera måttligt, vila ordentligt och ät en allsidig kost och mycket frukt och grönt.

Förlossningen

Det är tänkvärt att en del av medicinerna en epileptiker tar kan öka blödning hos mammor och nyfödda. Då kan man ta ett K-vitamin tillskott veckorna innan förlossning och sedan även till det nyfödda barnet. Om det skulle varit bra kontroll på kramper under graviditetens tre sista månader kan man behöva göra kejsarsnitt.

Undvik övningar med ytlig och snabb andning. Epidural kan man få precis som vid normal förlossning om narkosläkare vet om att man äter epilepsimedicin.

Amningen

Hos friska och fullgågna barn ska det inte vara några problem med att amma däremot går medicinen i viss utsträckning gå ut i bröstmjölken. Hos prematura (för tidigt födda) barn däremot kan man få problem med slöhet, irritation och obehag. Du bör rådfråga neurolog innan du börjar med amningen. Håll alltid uppsikt över om ditt barn påverkas av medicinen.

23851_390572588136_680198136_3912079_790538_n.jpg

Källa: Svenska epilepsiförbundet

Annons:
mona43
2010-12-08 10:50
#1

Bra information när man planerar att skaffa barn.

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

[iurochskur]
2010-12-08 14:10
#2

Ja, planering krävs ju i vanliga fall med men det är ju mera att tänka på om man har epilepsi.

mona43
2010-12-08 23:07
#3

Ja det är mera att planera, och tänka sej för med.

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Upp till toppen
Annons: