Annons:
Etikettallmänt
Läst 12399 ggr
[per50]
12/16/09, 11:29 PM

Minska stressen

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Många med epilepsi är stresskänsliga och får även lätt huvudvärk, vad kan man göra för att skingra tankarna och försöka slappna av? Det finns flera användbara tips, man kan läsa en spännande bok, titta på tv, kanske skingra tankarna med något positivt göromål vid datorn en stund.

Det är inte helt fel att ta en promenad i friska luften, ensam eller med sällskap, betrakta allt omkring dig i din egen takt, kanske den fina naturen eller en fågel. Eller sitt på en parkbänk och titta på folk omkring dig. Ett skönt bad är också avslappnande, kanske med fina ljus vid badkarskanten och ett väldoftande badskum.

Tänk bara på att inte vara ensam hemma när du badar, säg till en anhörig att titta in lite diskret emellanåt. Ägna dig åt din favoritsyssla regelbundet. Tänk på allt positivt du har omkring dig (bara det positiva) Vad är det positiva?

Det kan vara något som glädjer dig mycket, en resa du gjort eller skall göra, barn eller barnbarn, ett husdjur, helt enkelt de saker i din omgivning som du gillar mest. Din favoritmusik är bra att lyssna till under avslappningen, eller en ljudbok av din favoritförfattare.

Tänk också på att ta djupa andetag, många andas ytligt, känn på magen när du andas, och räkna lugnt till fem, andas ut, räkna lugnt till fem andas in, fortsätt så en stund, gör du rätt så börjar du sakta men säkert att slappna av.

Träning ger resultat, du kommer att kunna slappna av allt bättre med tiden, glöm inte bort att ligga eller sitta bekvämt. En stunds avslappning då och då under dagen är bara bra för välbefinnandet. Även små stunders avslappning minskar stressen och spänningen i kroppen.

Du kommer att med tiden kunna tackla olika påfrestningar allt bättre, gör du detta till en vana kanske du undviker huvudvärk och ömmande nacke och axlar, man spänningen sig ofta där.

Även sömnen påverkas positivt av avslappningen och saker som skingrar tankarna. Stress sätter sig ofta i kroppen och ger även besvär med mage och tarm. Vad som fungerar bäst är helt individuellt, man får helt enkelt prova sig fram till det som passar. Det är viktigt att man gör avslappning till en daglig rutin.

Med tiden kan man kanske dra ner på värkmedicinen eller sömnmedicinen. Avslappning är positiv för alla med eller utan krämpor. Gå till en lugn plats där du slipper störande ljud, dra ur telefonjacket för en stund och stäng mobilen, eller be någon annan att svara i ditt ställe. Koppla av ensam eller med någon i familjen, bara ni inte stör varandra är det okej!

Lycka till!

Berätta gärna hur du gör för att slappna av.

Text av Mona43

Fotograf: Martin Nyman

Annons:
Upp till toppen
Annons: