Att leva med epilepsi?

Utlandsresor och epilepsi.

2011-05-01 11:14 #0 av: [per50]

Många som bär på någon form av sjukdom har oftast oerhörde problem att resa utomlands pga. brist på resurser, eventuella mediciner som skall tas över gränsen eller tusen formulärer man måste fylla i.

Resa till USA, ja inte nog med att du måste ha pass och elektroniskt visum men du måste även fylla i en blankett för att bekräfta om du har en sjukdom, begått massmord eller är besläktad med Osama Bin Laden. 

Australien, eventuella mediciner måste ligga i originalförpackning, gärna med utlåtande från läkare också annars klassas de som droger och du blir hemskickad utan att ens träda i land utanför flytplatsens portar.

Det finns mängder med olika regler om huruvida sjuka skall resa eller inte.

Hur upplever du som epileptiker det att resa till ett utland? Vilka svårigheter kan det medföra och vad gör du ifall du skulle få ett anfall i utlandet?

USA och Australien skulle erbjuda omedelbar sjukvård men på din egen bekostnad. Egypten skulle förmodligen inte ens ta in dig som turist på sjukhuset. 

Anser ni att sjuka, oavsett de med epilepsi eller dylikt, tvingas tänka riktigt noga på vilket land de sätter sin fot i?

NaimaG

Bild:

http://fotofinnaren.se

 

Per Nilsson sajtvärd på öl och medarbetare på Epilepsi

 

Anmäl
2011-05-05 17:44 #1 av: [Traveller]

Att som epileptiker vara ute på resa är inget hinder,epilepsi är en välkänd och ganska vanlig sjukdom överallt i hela världen.Mediciner för sina sjukdomar är heller inget problem att ta med sig över gränserna,bara man kommer ihåg att ta med sig dokument över sin medicin på Engelska skrivet av utfärdande läkare.Förvaring i originalförpackning under hela resan är bra och egentligen sjävklart.Vill man syssla med lite "overdo" så kan man även bära med sig en Fass.

Personligen har jag aldrig haft problem med att få min medicin med mig in någonstans och då har jag besökt alla kontinenter flera gånger sedan min sjukdebut.Jag har besökt såväl tragiska U-länder som utvecklade Industriländer,de tullare som tittat och undrat har efter att ha läst läkardokumentet nöjt sig med det, oftast nöjer sig tullarna med en personlig förklaring.I länder med mut tradition är det bra om dokumentet har någon form av stämpel från sjukhus eller utfärdare,några en dollarsedlar är också bra att om inte vifta med så åtminstone inte dölja dem.

Som epileptiker känner man sin sjukdom och behöver inte åka till sjukhus efter EP-anfall.För de med andra sjukdomar kanske tredje världens länder inte är så bra men det måste nog avgöras av var och en personligen.

För den som är ute och reser är det jätteviktigt att vara helförsäkrad vid sjukdom eller dödsfall utomlands,alla hemförsäkringar innehåller 45 dagars reseskydd som går att köpa tillägg dag för dag på efter 45 dagar.Denna försäkring är jätteviktig även för fullt friska att ha tecknat inför utrikesresan.

Vid vissa sjukdomar kanske utrikes resor inte är möjliga överhuvudtaget eller ens inrikes resor är möjliga men då pratar vi om något annat,för de flesta med EP utgör inte att resa någon skillnad mot att vara hemma,ta språnget är mitt råd.

Anmäl
2011-05-06 16:12 #2 av: mona43

Låter skönt att det fungerar bra att resa för peroner med epilepi Glad

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2012-11-07 00:06 #3 av: lovehorses

Hej! Jag har haft epilpesi (men den växte bortförra året) och har rest ganska mycket. har Bla.a vart i Västindien. Har dock aldrig upplevt att de har vart ett hinder. Fick t.o.m. ett anfall på flygplatsen 1:a gången jag sklle flyga (va asnervös) men de vaa bara in på toaletten, byta klader och sen fortsäta ändå... fast de beror nog på vad man har för sorts EP...

Anmäl
2013-08-24 01:30 #4 av: Murre67

Jag ska också resa iväg utomlands i December och jag har talat med min Dr om intyg och medicinlistor om vad som gäller. Hon sa att det var ett måste för annars skulle dom säkert ta både mig och mina mediciner i tullen med viss fara för att gripas för narkotikabrott. Jag har Keppra och Tegretol Retard. Nu hoppas jag bara på att få resa med tanke på alla oroligheterna nere i Egypten. Är det bara klartecken från UD så åker jag till Hurghada 14 dagar den 2:a december.

Anmäl
2013-08-27 00:38 #5 av: Murre67

Hmm. Det blir ingen resa .-( UD har blåst av alla resorna fram till 2:a Januari.

Anmäl
2013-08-27 10:59 #6 av: mona43

Vi får hoppas att det har lugnat sig till dess där nere.

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2013-08-27 23:51 #7 av: [Traveller]

Du kanske kan prova att åka till Kerala-Trivandrum i södra Indien eller prova att åka till Goa-Palolem som ligger i södra Goa.

Indiska rupien är rekordlåg just nu,du kan kolla med Indcen resor i Stockholm.

Jag skickar med en länk till ett trivsamt ställe i Goa direkt på Beachen,här finns inga charter turister och hyddorna är förhandlingsbara utifrån hur länge man tänker stanna (100-200 sek/natt),flyg till Goa får du för 7-8000 sek.Maten är jättegod och du äter för 50 sek per dag.Du får lätt ett 3 månaders visum till Indien.

http://www.goabeachhuts.com/palolembeachhuts/flavia_paradise_beachhuts_palolem.htm
Anmäl
2013-08-28 01:05 #8 av: Murre67

Traveller:

Jag tackar för det tipset,

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.