Epilepsi historia

Ordet Epilepsi

2011-06-23 09:55 #0 av: [iurochskur]

Varför heter det just Epilepsi? Det finns en intressant historia bakom ordet och det skrivs här i texten.

Ordet Epilepsi kommer från det latinska epilepsia och betyder egentligen att anfalla och på Grekiska epilambanein som betyder gripa tag.

Äldre benämningar av epilepsi är fallandesjuka och fallandesot som kan ses i gamla texter och kyrkoböcker. Benämningarna syftade till att personen drabbades av epileptiskt anfall ofta. Personer som drabbats av epilepsi troddes förr i tiden ha ett närmare band till Gud. På latin kallades epilepsi morbus sacer (den heliga sjukdomen).

Källa: wikipedia

Anmäl
2011-06-23 13:07 #1 av: mona43

Glad Den heliga sjukdomen låter fint.

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2013-05-23 19:54 #2 av: Aecht

Ja, Vad roligt det visste jag inte! Skrattar

Anmäl
2013-05-26 10:29 #3 av: [Traveller]

Dostojevskij en av de mest kända epileptikerna ur historien led som vi vet av morbus sacer. Hans anfall finns dokumenterade i både hans egna böcker och i litteraturforskningen men utredningsmässigt om orsaken finns det nästan ingenting.

David H Ingvar ,professor emeritus i neurologi har skrivit en bok som kom år 2000 som heter "Tio Hjärnor" i vilken Dostojevskijs anfall o dess orsaker beskrivs.

Boken är mycket läsvärd,de tio hjärnorna börjar med Alexander den store och innehåller såväl Lenin som Hemingway,Hitler,Churchill,Mao med flera.Alltså inte bara om epilepsi.


 

Anmäl
2018-04-22 14:13 #4 av: [broderbob]

Tycker själv att fallandesjuka är en relativt bra beskrivning utav epilepsi, särskilt det stora anfallet, själva namnet epilepsi är väl mer ett samlingsnamn över olika epilepsisjukdomar

Hälsningar Bobby

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.