Djur med epilepsi

Hund med epilepsi

2011-07-09 13:33 #0 av: [iurochskur]

Lite mera ingående om epilepsi på hund, vad du kan göra när din hund krampar.

Epilepsi kan drabba hundar såväl som människa. Man ser tydligt att det är ett krampanfall, eftersom en hund med kramper oftast ramlar omkull och i liggande läge rycker det i nacken, benen och munnen. En del hundar får styva sträckta ben medan andra sparkar med bak och framben.

Längden på anfallet varierar. En del pågår från ett par sekunder upp till flera minuter. I dom mera ovanligare fallen går inte kramperna över och hunden fortsätter att krampa i timmar. Om det skulle vara så att anfallen inte går över av sig själv och fortsätter kan ett livshotande tillstånd uppstå. Det kallas elepticus.

Efter anfallet

Hunden kan vara förvirrad och orolig och en del känner inte igen sig. Hunden kan vingla och skälla och ibland kan den till och med uppträda agressivt.

Om din hund fått ett anfall kan du nästan vara säker på att det kommer flera. Det är omöjligt att förutspå när och hur ofta anfallen kommer. Orsaken till kramperna är svår att fastställa exakt men här kommer några punkter på några orsaker:

  • Missbildningar i hjärnan, såsom vattenskalle
  • Hjärnskakning
  • Hjärnhinneinflammation
  • Tumör

Viss ärftlighet

Inom vissa hundraser är epilepsi vanligare exempelvis fågelhundraser. Därför talas det för att det finns ärflighet för epilepsi.

Det går inte att bota epilepsi men det finns behandling att tillgå. Medicineringen gör att många hundar blir bättre och även får färre anfall.

Medicinering i ett tidigt stadium

Förr brukade man inte ge medicin om hunden fick anfall oftare än en gång per månad. Idag sätts medicin in mycket tidigare. Medicinerna som är vanligast är Mysoline och Fenemal- Som med människor som äter epilepsi kan hunden bli slö och trött av medicinen. Det brukar dock gå över efter några veckors behandling.

Veterinären vill utesluta andra sjukdomar som kan bidra till kramp så det tas urinprov, blodprov, ekg och röntgenbilder.

När anfallet kommer

Hur ska du handla om din hund krampar? Som med alla individer vi har ett band till och tycker om så är det aldrig lätt att se dom må dåligt, dom flesta ägare blir upprörda. Man känner sig maktlös och vill naturligtvis hjälpa sin hund. Stoppa aldrig in din hand i munnen, du riskerar att bli biten. Hunden sväljer inte tungan och tuggar inte heller sönder den.

Låt hunden vara på golvet och plocka bort föremål kring hunden så den inte skadas. Låt hunden vara i fred och dämpa belysningen.

Ta tid på anfallet

Vanligtvis går anfallet över på ett par minuter men dom kan verka i timmar. Ta tiden på anfallet. Om det inte kommer flera anfall under dagen eller natten behöver du inte åka till veterinär. Beställ dock alltid tid till veterinär för en undersökning.

Om det kommer flera anfall under en dag eller natt bör du uppsöka veterinär omgående. Om anfallen inte går över efter ett par minuter eller om de varar längre än 10 minuter bör du åka till veterinär akut. Veterinären ger då ge en spruta som tar bort kramperna.

Så här ska du göra om din hund krampar:

Källa: www.agria.se

  • kolla hunden noga , skriv ner när anfallet kom och hur länge det varade
  • Vid långa anfall (längre än 10 minuter) och vid återkommande anfall – uppsök veterinär akut.
  • Skriv i din kalender när hunden har anfall och hur länge de varade.

 

Anmäl
2011-07-09 15:17 #1 av: [per50]

En intressant läsning för alla hundägare och mycket viktig sådan.

 

Per Nilsson sajtvärd på öl och medarbetare på Epilepsi

 

Anmäl
2011-07-09 15:20 #2 av: [iurochskur]

#1 Jag såg att du skrivit en liknande artikel, men tyckte att man inte kan få nog av info om epilepsi. Vi har idag många hundägare som inte vet vad dom ska göra och som inte har info. Så då är det bra och skriva även om djuren. Flera artiklar är på väg.

Anmäl
2011-07-09 15:36 #3 av: [per50]

Jo visst man kan inte få för mycket info om en sådan viktigt sak som epilepsi.

Per Nilsson sajtvärd på öl och medarbetare på Epilepsi

 

Anmäl
2013-01-21 22:48 #4 av: Ove-D

Hur ser anfallen ut?
Finns det andra sjukdomar och anfall som kan ha liknade symtom som epilepsi?

Anmäl
2013-01-25 11:01 #5 av: [per50]

Anfallen kan vara väldigt olika,vissa tappar inte medvetandet,en del tappar medvetandet en kort stund, och en del en längre stund.

Man kan få lite rykningar ibland då man svimmar av men det är ju inte epilepsi.

Per Nilsson sajtvärd på öl och medarbetare på Epilepsi

 

Anmäl
2013-01-28 14:32 #6 av: mona43

Feberkramper kan likna epilepsi, där kan man tuppa av och få ryckningar, även stora smärtsamma gallstensanfall kan orsaka avsvimning och kramper.

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2013-06-24 19:41 #7 av: GeeGee

Tillägg: Det heter "status epilepticus" när de varar längre eller/och är extremt kraftiga.

Jag vet inte vart artikeln är ifrån men krampanfall i 10 min är länge att vänta. Ska man sedan ta sig till veterinär efter 10 min så kan hunden ha krampanfall väldigt länge och kan då gett hjärnskador redan. Vi brukar (på djursjukhuset där jag arbetar) vilja att de åker in om de inte avtar efter några minuter.

Vi sitter alltid med en hand på hunden och lämnar dem aldrig själva, så jag tycker ju inte att det låter så bra att inte röra dem. Precis som hos människor kan man lugnt klappa/stryka på dem, tala lugnande eller bara hålla en hand där så de känner att man är där, samt ifall det händer någonting. När de ligger och sparkar häftigt kan de bland annat åka iväg på golvet vilket kan motverkas då genom att bara hålla en hand på dem.

Hoppas jag gav lite tips och jag menade inte alls att säga emot men ex försäkringsbolag mm är inte alltid helt uppdaterade på ny information =)

 

Anmäl
2013-06-25 08:36 #8 av: mona43

Det finns så mycket information om hur man skall göra, då du jobbar på djursjukhus vet du ju mera exakt, tack för att du uppdaterade med bättre information. Ler

Du får gärna berätta mera.

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2013-07-09 13:54 #9 av: GeeGee

En fråga till er med epilepsi, försöker förstå mer hur djur känner sig när dem får ett anfall.

Känner ni av om en person är nära er, pratar mer er eller lägger en hand på er?

Vill ni vara ensamma eller ha en person vid er?


 

Anmäl
2013-07-10 18:44 #10 av: mona43

Min make Per går gärna undan lite och vilar sig, då han känner av sin epilepsi, men brukar tala om hur det känns så man kan hålla ögonen på hans mående, tror nog att det känns tryggt att ha någon nära sig både för människa och djur, ifall det blir ett anfall, även efteråt, en del kan ju bli förvirrade efteråt, trötta och lite förvirrade, kanske till och med sura, men då kan man finnas i närheten och avvakta så de inte ramlar eller så.

Det kan vara bra att prata med varandra hur man vill ha det vid ett anfall, om man vill ha sällskap nära sig eller i närheten, så är omgivningen mera förberedd när anfallet väl kommer.

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.