Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Allmänt och andra sjukdomar Att vara anhörig och vän Barn och vuxna med epilepsi Bemötande/behandlingar/forskning Djur med epilepsi Epilepsi förr och i andra länder Epilepsi i vardagen Epilepsi, fruktsamhet, graviditet Mätning av epilepsiaktivitet Om sajten ifokus Roliga filmer och historier Typer av anfall och vad utlöser nya? Tävlingar lekar och enkäter Vad är epilepsi Arbete, hobby och fritid Epilepsi filmer visar anfall Epilepsi i norden God mat för hälsan Klotterplanket - OT Mediciner och första hjälpen Presentation Regler på sidan Rättigheter och lagar i samhället Statistik Välkommen till epilepsi ifokus
Epilepsi i vardagen

Bedömning av arbetsförmåga

2010-02-14 12:33 #0 av: [per50]

Rekommendationer om bedömning av arbetsförmåga

Vid första anfallet har personen behov av en kort sjukskrivning upp till två veckor, som vid behov förlängs, tills orsaken till anfallen har utretts.

Vid risk för nya anfall prövas en ökad medicindos ut, många medicinsorter behöver prövas ut i upp till 2 månader innan man ställt in en lämplig dos.

Dålig kontroll av anfallen gör att det blir svårt att utföra eller ta ett arbete. De flesta behöver då långtidssjukskrivas på deltid, eller i vissa fall heltid, speciellt om personen får vissa funktionsnedsättningar, och biverkningar av medicinerna.

Yrkeschaufförer

Där gäller 10 års anfallsfrihet innan man får börja köra. För piloter gäller livslångt flygförbud. Arbetsgivarens uppgift är att omplacera den anställde.

För småföretag kan ett tidigt avstämningsmöte vara viktigt, det är aktuellt även inom andra yrkesgrupper, där nya anfall medför risker.

Medicinbehandling, bilkörning

De flesta med epilepsi, utan bakomvarande grundsjukdom, fungerar normalt efter en rätt inställd medicinering. Ju längre tid personen varit anfallsfri, ju större är chansen att det blir bestående.

För att få köra bil krävs ett års anfallsfrihet. Efter fem års anfallsfrihet försöker man oftast avsluta medicinbehandlingen. Vid vissa typer av epilepsi är det aldrig aktuellt att avsluta behandlingen.

Länk: socialstyrelsen.se

Per Nilsson sajtvärd på öl och medarbetare på Epilepsi

 

Anmäl
2010-02-14 22:27 #1 av: mona43

Det är nog oerhört viktigt att en utredning görs snarast, helst redan efter första anfallet, under utredningen och inställningen av medicinen skall det vara självklart att man får vara sjukskriven.

Det är också viktigt att man har bra kontakt med folk på arbetet för att kontollera ifall man måste hitta andra arbetsuppgifter än de nuvarande.

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.