Annons:
Etikettdjur-med-epilepsi
Läst 4050 ggr
[per50]
2010-02-11 10:20

Hundar med epilepsi

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Epilepsi är en rubbning av hjärnans funktion med regelbundet återkommande krampanfall. Hunden är helt frisk mellan anfallen. Vid idiopatisk epilepsi kan man inte påvisa några tecken på organisk sjukdom vare sig i nervsystemet eller i andra inre organ.

Epilepsi finns hos många raser och hos vissa raser har man sett att det är ärftligt, hundar eller hundens föräldrar som har fått epilepsi bör ej användas i avel. Oftast får hunden första anfallet mellan 1-3 års ålder.

Hos hundar som får epilepsi anfall före 6 månaders ålder och hundar som är över 7 år, bör man noga undersöka om hunden har valpsjukevirusinfektion eller tumörsjukdom, uteslutning om att hunden har andra sjukdomar görs med en mycket noggrann undersökning med bl.a. blodprov, avföringsprov.
Vid misstanke om organsjukdom tar man även röntgen, ultraljud och EKG.

Ett krampanfall kan indelas i flera faser man kan ofta lära sig att se när ett anfall är på gång.
Känner man sin hund väl kan man se förändringar i beteenden precis innan anfallet ska komma, man kan hjälpa hunden och mildra anfallet genom att vara beredd och hålla i hunden så att den står och försöka hålla hunden kontaktbar.

Faller hunden i generell kramp så behöver den utrymme och har man andra djur bör man ta bort dom från rummet där epilepsi hunden finns. Andra djur kan uppleva ett epilepsi anfall som starkt främmande beteende och attackera den hjälplösa hunden.

Under själva epilepsin anfallet stelnar hela hunden och den får kraftigt sträckta bakben och halsens sträcks bakåt, munnen är halv öppen eller sluten med spända käkmuskler. Ögonen är vidöppna men hunden verkar inte se någonting, bröstkorgen är spänd utan andnings rörelser och buken är hård med spända bukmuskler.

I detta skede blir slemhinnorna grå blå och hunden kissar ofta på sig. Allt detta är tecken på Tonisk kramp dvs. i hållande kramp i muskulatur, varvid krampen i sträckmuskulaturen överväger. Tillståndet varar i några sekunder och övergår sedan till klonisk kramp där kraftiga, kortvariga muskelsammandragningar avbryts av korta avslappningar.

Hunden börjar andas igen och käkarna tuggar eventuellt, saliven rinner från munnen, benen utför häftiga spring rörelser medan hunden fortfarande ligger på sidan och fortfarande ej är kontaktbar.

Anfallet varar i regel endast ett par minuter, helt plötsligt slutar kramperna och hunden verkar inte veta vad som hänt. Det kan ta en liten stund innan hunden känner igen sin ägare och det är mycket sällsynt att hunden visar någon aggressivitet efter då den haft ett anfall.

Hunden kan ha svårt efter ett anfall med sina rörelser och då gå in i väggar och möbler, men den blir normal efter ett litet tag igen, har man flera husdjur kan man gå ut och ställa sig i friska luften efter anfallet och kissa av hunden och samtidigt låta hunden bli sig själv igen.

Det är ytterst ovanligt att en hund dör i ett enstaka krampanfall men om det händer så kan det ligga en annan sjukdom bakom detta ex. ett hjärntumör. Det händer i bland att anfall upprepas med korta mellan rum eller flyter i varandra så att hunden inte hinner hämta sig i mellan. Detta tillstånd kallas status epilepticus och kan vara livs hotande, eftersom hjärnan utsetts för syrebrist och cirkulations svårigheter.
Ett sådant tillstånd måste avbrytas och åtgärder måste sättas in.

Hunden bör föras till en veterinär som har möjlighet att hålla hunden kvar och med möjligheten att kunna ge hunden intravenöst dropp och krampdämpande injektioner. Oftast så fungerar en hund med epilepsi mycket bra i vardagslivet, man bör kanske inte utsätta hunden för alltför stor press eller stress.

Epilepsi hos hunden behöver inte alltid behandlas, har hunden bara små lindriga anfall ca 2 ggr per år så kanske det inte lönar sig i och med att hunden då måste få medicin varje dag under kanske en väldigt lång tid eller för resten av sitt liv, och dels för att det kan bli svårt att kontrollera medicineringens effekt.

Blir anfallen svårare så det skapar oro hos ägaren och innebär ett handikapp för hunden så bör man behandla epilepsi.

Länk: Epilepsi hos hund

Bild: http://www.fotoakuten.se

Annons:
NaimaG
2010-02-11 18:53
#1

Många hundar har även medförd epilepsi och är så pass avlade att epilepsi blir en rassjukdom. Exempel på sådant finner man i dokumentären Pedigree Dogs Exposed av BBC.

mona43
2010-02-12 10:33
#2

Kusligt att man avlar så hårt att det blir en massa oönskade effekter med sämre psyke eller sjukdommar.

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Upp till toppen
Annons: