Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Allmänt och andra sjukdomar Att vara anhörig och vän Barn och vuxna med epilepsi Bemötande/behandlingar/forskning Djur med epilepsi Epilepsi förr och i andra länder Epilepsi i vardagen Epilepsi, fruktsamhet, graviditet Mätning av epilepsiaktivitet Om sajten ifokus Roliga filmer och historier Typer av anfall och vad utlöser nya? Tävlingar lekar och enkäter Vad är epilepsi Arbete, hobby och fritid Epilepsi filmer visar anfall Epilepsi i norden God mat för hälsan Klotterplanket - OT Mediciner och första hjälpen Presentation Regler på sidan Rättigheter och lagar i samhället Statistik Välkommen till epilepsi ifokus
Allmänt och andra sjukdomar

Minska stressen

2010-02-11 10:17 #0 av: [per50]

Många med epilepsi är stresskänsliga och får även lätt huvudvärk, vad kan man göra för att skingra tankarna och försöka slappna av? Det finns flera användbara tips, man kan läsa en spännande bok, titta på tv, kanske skingra tankarna med något positivt göromål vid datorn en stund.

Det är inte helt fel att ta en promenad i friska luften, ensam eller med sällskap, betrakta allt omkring dig i din egen takt, kanske den fina naturen eller en fågel. Eller sitt på en parkbänk och titta på folk omkring dig. Ett skönt bad är också avslappnande, kanske med fina ljus vid badkarskanten och ett väldoftande badskum.

Tänk bara på att inte vara ensam hemma när du badar, säg till en anhörig att titta in lite diskret emellanåt. Ägna dig åt din favoritsyssla regelbundet. Tänk på allt positivt du har omkring dig (bara det positiva) Vad är det positiva?

Det kan vara något som glädjer dig mycket, en resa du gjort eller skall göra, barn eller barnbarn, ett husdjur, helt enkelt de saker i din omgivning som du gillar mest. Din favoritmusik är bra att lyssna till under avslappningen, eller en ljudbok av din favoritförfattare.

Tänk också på att ta djupa andetag, många andas ytligt, känn på magen när du andas, och räkna lugnt till fem, andas ut, räkna lugnt till fem andas in, fortsätt så en stund, gör du rätt så börjar du sakta men säkert att slappna av.

Träning ger resultat, du kommer att kunna slappna av allt bättre med tiden, glöm inte bort att ligga eller sitta bekvämt. En stunds avslappning då och då under dagen är bara bra för välbefinnandet. Även små stunders avslappning minskar stressen och spänningen i kroppen.

Du kommer att med tiden kunna tackla olika påfrestningar allt bättre, gör du detta till en vana kanske du undviker huvudvärk och ömmande nacke och axlar, man spänningen sig ofta där.

Även sömnen påverkas positivt av avslappningen och saker som skingrar tankarna. Stress sätter sig ofta i kroppen och ger även besvär med mage och tarm. Vad som fungerar bäst är helt individuellt, man får helt enkelt prova sig fram till det som passar. Det är viktigt att man gör avslappning till en daglig rutin.

Med tiden kan man kanske dra ner på värkmedicinen eller sömnmedicinen. Avslappning är positiv för alla med eller utan krämpor. Gå till en lugn plats där du slipper störande ljud, dra ur telefonjacket för en stund och stäng mobilen, eller be någon annan att svara i ditt ställe. Koppla av ensam eller med någon i familjen, bara ni inte stör varandra är det okej!

Lycka till!

Berätta gärna hur du gör för att slappna av.

Text av Mona43

Per Nilsson sajtvärd på öl och medarbetare på Epilepsi

 

Anmäl
2010-02-11 18:50 #1 av: NaimaG

Perfekta råd. Jag hade nog aldrig kommit på de råden utan gått utifrån ett psykologiskt perspektiv där man försöker hitta mekanismen till varför stressen sätter igång genom övningar man själv kan utföra och sedan lära sig bryta det. Skrattande

Anmäl
2010-02-12 10:37 #2 av: mona43

Ja mycket kan man göra själv för att minska på stressen och spänningarna i kroppen, sedan är det ju bra för vem som hellst att varva ner en stund då och då i vardagen.

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2010-03-07 14:09 #3 av: [Jeremina]

Stress verkar ha en förmåga att sätta igång mycket negativt i kroppen!

Anmäl
2010-03-07 14:35 #4 av: [per50]

Ja det var stress som jag fick min epilepsi

Per Nilsson sajtvärd på öl och medarbetare på Epilepsi

 

Anmäl
2010-03-07 14:39 #5 av: mona43

Stress verkar orsaka, eller förvärra många olika sjukdomar.

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2010-03-10 03:01 #6 av: [Jeremina]

När min man hade förträngning i halsen så blev han sämre vid stress innan han blev opererad. Jag får mer ont i ryggen vid stress!

Anmäl
2010-03-10 10:28 #7 av: [per50]

Ja stress är inte bra, vilken sjukdom man har 

Per Nilsson sajtvärd på öl och medarbetare på Epilepsi

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.