Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Allmänt och andra sjukdomar Att vara anhörig och vän Barn och vuxna med epilepsi Bemötande/behandlingar/forskning Djur med epilepsi Epilepsi förr och i andra länder Epilepsi i vardagen Epilepsi, fruktsamhet, graviditet Mätning av epilepsiaktivitet Om sajten ifokus Roliga filmer och historier Typer av anfall och vad utlöser nya? Tävlingar lekar och enkäter Vad är epilepsi Arbete, hobby och fritid Epilepsi filmer visar anfall Epilepsi i norden God mat för hälsan Klotterplanket - OT Mediciner och första hjälpen Presentation Regler på sidan Rättigheter och lagar i samhället Statistik Välkommen till epilepsi ifokus
Djur med epilepsi

Epilepsi hos hundar

2009-12-17 20:16 #0 av: [per50]

Hur behandlar man epilepsi hos hundar?

Med epilepsi menar man en sjukdom som kännetecknas av återkommande epileptiska anfall. Anfallen kan yttra sig som kramper i hela eller bara vissa delar av kroppen med olika grad av medvetande. Mellan anfallen är hunden helt frisk. Epilepsi kan vara sekundär till en påvisbar skada i hjärnan som till exempel yttre våld, hjärntumör eller hjärnhinneinflammation.

Oftast kan man dock inte påvisa någon orsak till epilepsin. Det vill säga orsaken till sjukdomen är hos dessa okänd. Epilepsi debuterar oftast när hundarna är mellan ett och tre år gamla. Vid krampanfall före sex månaders ålder eller efter sju års ålder finns oftast en påvisbar orsak till sjukdomen.

Epilepsi har påvisats hos många hundraser och hos vissa raser har man också visat att sjukdomen är ärftlig. Av det skälet bör hundar med epilepsi inte användas i avel. Ett krampanfall inleds oftast med att hunden är orolig, ett tillstånd som kan pågå under flera timmar. Vid själva krampanfallet spänns musklerna i kroppen och hunden faller omkull. Sedan följer rytmiska ryckningar i benen, ansiktet och halsen.

Oftast saliverar hunden kraftigt samt att den ibland även kissar och bajsar på sig. Anfallet brukar vara i 1-3 minuter. Efter anfallet reser sig hunden upp och verkar förvirrad och orolig. Det tar i regel flera minuter innan hunden känner igen ägaren. Ibland tar det upp till ett dygn innan hunden är helt normal till sättet igen. Epilepsi utan orsak kan inte botas. Däremot kan man behandla hundarna med krampdämpande medicin som ges som tabletter.

 Behandling brukar inte sättas in om hunden bara har enstaka anfall. Om anfallen däremot kommer ofta eller är väldigt långa behandlas hundarna. Behandlingen blir då oftast livslång. Det är inte alltid som behandlingen lyckas hålla hunden helt fri från anfall. Ibland kan flera anfall avlösa varandra med mycket korta mellanrum. Detta tillstånd kallas för status epilepticus och kan vara livshotande eftersom hjärnan utsätts för syrebrist.

Ett sådant tillstånd kräver akut veterinärvård eftersom tillståndet måste brytas med krampdämpande injektioner. En hund med epilepsi fungerar oftast mycket bra i vardagslivet. Troligen lider inte hunden under själva anfallet eftersom den då vanligen är medvetslös. Eventuellt kan fasen med förvirring och oro innebära psykiska obehag för hunden.

Källa: hunderiet.se

Per Nilsson sajtvärd på öl och medarbetare på Epilepsi

 

Anmäl
2009-12-17 23:32 #1 av: Linda

Min hund fick efter ett slag i huvudet så kraftiga anfall att vi var tvungen att ta bort henne alldeles för tidigt.

R:I:P Frida 1993-1995

Denna artikel borde du dela med dig till hundsajterna, den är jätte bra!!!

Anmäl
2009-12-17 23:43 #2 av: [per50]

Ojoj det låter inte trevligt. Visst kan jag dela med mig

Per Nilsson sajtvärd på öl och medarbetare på Epilepsi

 

Anmäl
2009-12-17 23:45 #3 av: mona43

Usch vad tråkigt hon var bara två år gammal.

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2009-12-18 01:26 #4 av: Linda

Ja jag saknar henne fortfarande fast änn det var nästan 15 år sedan.

Artikeln är väldigt bra och välskriven jag är säker på att det skulle uppskattas bland hundsajterna.

Mvh Linda

 

Anmäl
2009-12-18 22:14 #5 av: mona43

Vi har satt in den, och de uppskattade den Skrattande Tack för hjälpen!

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2009-12-21 09:46 #6 av: zabelle

Hej, kikar in här hos er.

#1 Så sorgligt att det inte gick att rädda din hund.

Jag har en hund med epilepsi men som efter meicinering med Fenemal är helt symptomfri. Det har tagit ett tag att få rätt dosering av medicinen, men de senaste 2 åren har han inte haft några anfall alls. I början blev han väldigt trött och hängig av tabletterna så då minskades dosen. Vi har efterhand kunnat minska ner till 1 tablett/dag och det fungerar bra.

Viktigt är att ge tabletten tillsammans med mat, de kan må illa annars.

Hans första anfall kom när han var ca 6 år gammal i samband att hans dåvarande familj flyttade. I början kom anfallen någon gång varje vecka. Ibland varade anfallen 5-10 minuter och ibland bara någon minut. Det är nu 2 år sedan sista anfallet, hanär nu en pigg och glad 10 årig hund som vi hoppas ska förgylla tillvaron för oss flera år till.

Här finns mer att läsa om hund och epilepsi:

http://www.hundsport.se/redaktionellt/veterinaren_mapp/diagnos_epilepsi.html

 

Zabelle   

Anmäl
2009-12-21 21:13 #7 av: mona43

Vilken fin hund på bilden.

Skönt att han slipper anfallen nu, och får njuta av livet. Glad

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2009-12-22 20:20 #8 av: Qepta

12/4-08 - 21/5-08

Min valp fick ett epilepsi anfall och avlivades samma dag som hon fick anfallet. Hon blev inte ens 2 månade gammal.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.