Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Allmänt och andra sjukdomar Att vara anhörig och vän Barn och vuxna med epilepsi Bemötande/behandlingar/forskning Djur med epilepsi Epilepsi förr och i andra länder Epilepsi i vardagen Epilepsi, fruktsamhet, graviditet Mätning av epilepsiaktivitet Om sajten ifokus Roliga filmer och historier Typer av anfall och vad utlöser nya? Tävlingar lekar och enkäter Vad är epilepsi Arbete, hobby och fritid Epilepsi filmer visar anfall Epilepsi i norden God mat för hälsan Klotterplanket - OT Mediciner och första hjälpen Presentation Regler på sidan Rättigheter och lagar i samhället Statistik Välkommen till epilepsi ifokus
Bemötande/behandlingar/forskning

Vård vid första anfallet

2009-12-13 20:31 #0 av: [per50]

Ett kraftigt epileptiskt anfall är en dramatisk händelse. När det inträffar första gången måste man nästan alltid hämtas med ambulans och föras till närmaste akutmottagning.

Sedan påbörjas en utredning som oftast genomförs hos en läkare som är specialist på nervsystemets sjukdomar, en neurolog. Det kan finnas andra orsaker än epilepsi till sådana anfall, till exempel hjärtproblem.

Många som har epilepsi upplever att anfall kommer lättare i vissa situationer. Oftast är det här mycket individuellt, men sömnbrist är något som många är känsliga för.

Om man ofta får anfall kan man bli hjälpt av att skriva ner i vilka situationer anfallen kommer. När anfallet väl startat är det inte mycket man kan göra själv. Däremot är det viktigt att personer i omgivningen vet vad de ska göra om man får ett anfall.

De flesta som har epilepsi behandlas med läkemedel. Läkemedel som kallas antiepileptika är grunden i behandlingen av epilepsi. I de allra flesta fall slutar ett epileptiskt anfall av sig själv inom någon minut och orsakar ingen kroppsskada.

Om ett anfall pågår längre än 30 minuter brukar det kallas status epileptikus och kan vara allvarligt. Är det ett tonisk-kloniskt anfall kan det till och med vara livshotande om det pågår för länge.

Läs mera här:

1177.se

 

Per Nilsson sajtvärd på öl och medarbetare på Epilepsi

 

Anmäl
2009-12-15 21:33 #1 av: mona43

Åkte du in till sjukhuset vid första anfallet, och vad hände sedan? skriv gärna och berätta.

 

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.