Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Allmänt och andra sjukdomar Att vara anhörig och vän Barn och vuxna med epilepsi Bemötande/behandlingar/forskning Djur med epilepsi Epilepsi förr och i andra länder Epilepsi i vardagen Epilepsi, fruktsamhet, graviditet Mätning av epilepsiaktivitet Om sajten ifokus Roliga filmer och historier Typer av anfall och vad utlöser nya? Tävlingar lekar och enkäter Vad är epilepsi Arbete, hobby och fritid Epilepsi filmer visar anfall Epilepsi i norden God mat för hälsan Klotterplanket - OT Mediciner och första hjälpen Presentation Regler på sidan Rättigheter och lagar i samhället Statistik Välkommen till epilepsi ifokus
Barn och vuxna med epilepsi

Benign barnepilepsi

2009-10-03 14:03 #0 av: [per50]

Benign barnepilepsi med Rolandic Spikes

Upp till 25 % av alla barn med epilepsi har den typ av partialanfall som brukar benämnas benign barnepilepsi med Roland Spikes. Den debuterar i 2-13 års ålder, hos 75 % i åldern 5-10 år, och försvinner som regel i tonåren.

Anfallen kommer oftast strax efter insomnandet. Vanlig lokalisation är ansikte, tunga och svalg. Det börjar ofta med stickningar eller obehagskänsla, kan följas av ryckningar i ansiktet, mestadels halvsidiga och ryckningarna kan sprida sig till övriga delar av kroppen.

Många barn upplever en oförmåga att tala i samband med anfallet. Denna anfallstyp är ärftligt, sannolikt dominant ärftlig, det vill säga en förälder har anlagt och hälften av barnen för samma anlag och anfallstyp.

EEG visar fokala förändringar över hjärnans centrala område, ofta på varierande sida. Detta område kallas det Rolandiska området, och förändringarna brukar därför kallas Rolandic spikes. Men även benämningen centrotemporala spikes förekommer.

Anfallen kommer som regel ganska glest och flertalet har anfall endast några få gånger per år. Anfallen varar från några sekunder till ett par minuter.

Lånad från boken Att leva med epilepsi av Lars Svensson, Lennart Cegrell m fl

Per Nilsson sajtvärd på öl och medarbetare på Epilepsi

 

Anmäl
2009-10-03 17:29 #1 av: mona43

Någon som känner igen denna epilepsisort?

Skönt att denna epilepsi oftast försvinner i tonåren.

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.