Allmänt och andra sjukdomar

Myoklonusepilepsi

2009-10-03 14:33 #0 av: [per50]

Myokloniska anfall innebär att det uppträder plötsliga muskelryckningar, vanligen i axlar och armar. Ofta är anfallen korta och medvetandet opåverkat varför anfallen lätt tolkas som klumpighet eller okoncentration och inte som epilepsi.

Merparten av anfallen kommer i anslutning till uppvaknandet och benämns ibland också "uppvaknande epilepsi". Debuten sker vanligen under tonåren men här föreligger stor variation.

Efter något år tillkommer som regel även tonisk kloniska anfall och då blir diagnosen epilepsi mer uppenbar.

Olika studier har visat att det föreligger en ärftlig benägenhet hos mellan 25 och 50 % av de drabbade, möjligen som en följd av förändring på kromosom nummer 6.

EEG uppvisar en relativt typiskt bild under anfallen men kan vara normalt dessemellan och därför kan det bli aktuellt att utföra en EEG-registrering under samtidig videoinspelning.

Lånad från boken Att leva med epilepsi av Lars Svensson, Lenart Cegrell m fl

Per Nilsson sajtvärd på öl och medarbetare på Epilepsi

 

Anmäl
2009-10-03 17:26 #1 av: mona43

Det finns nog ett mörkertal här, många som säkert har epilepsi redan under tonåren upptäcks inte förrän ett större anfall kommer.

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.