Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Allmänt och andra sjukdomar Att vara anhörig och vän Barn och vuxna med epilepsi Bemötande/behandlingar/forskning Djur med epilepsi Epilepsi förr och i andra länder Epilepsi i vardagen Epilepsi, fruktsamhet, graviditet Mätning av epilepsiaktivitet Om sajten ifokus Roliga filmer och historier Typer av anfall och vad utlöser nya? Tävlingar lekar och enkäter Vad är epilepsi Arbete, hobby och fritid Epilepsi filmer visar anfall Epilepsi i norden God mat för hälsan Klotterplanket - OT Mediciner och första hjälpen Presentation Regler på sidan Rättigheter och lagar i samhället Statistik Välkommen till epilepsi ifokus
Bemötande/behandlingar/forskning

Attityder kring epilepsi

2009-10-03 16:13 #0 av: [per50]

I dagens samhälle finns det många fördomar och myter om epilepsi vilket gör att det är viktigt att sprida information, samt ge råd och vägledning. Fördomarna kommer av rädsla och otillräcklig kunskap.

Anfallen kan komma oväntat. Detta kan göra det skrämmande och otäckt för en person som blir vittne till ett anfall, särskilt om personen inte vet hur hon ska agera. Att individens beteende förändras under anfallet och att personen ofta även förlorar medvetandet bidrar till att vittnen känner sig hjälplösa och rädda.

Fördomar och rädsla kan också finnas hos den nyinsjuknade, men även hos den insjuknades familj.De övriga familjemedlemmarnas oro kan göra att de blir överbeskyddande. De kan vilja skydda den drabbade genom att istället kalla epilepsin för "kramper" eller "anfall".

Den drabbade kan kanske välja att inte berätta för omgivningen t ex på arbetsplatsen eller i skolan. Kanske familjen väljer att inte ens prata om epilepsin hemma. De som delar med sig av sina kunskaper om epilepsi bidrar till att minska rädslan och de fördomar som finns kring ämnet.

För människor som lever med epilepsi är det oftast inte själva anfallet som är det största problemet. Ofta består problemet i negativa attityder från närmaste omvärlden, t ex arbetsgivare, skolor och myndigheter.

Som vi tidigare konstaterat beror de negativa attityderna mot epilepsi troligen på okunskap om sjukdomen.

Meningen med detta arbete var att lyfta upp och belysa ämnet. Det är av stor vikt i sjuksköterskans roll i sitt arbete att ha bra kunskap för att kunna bemöta och ta hand om dessa patienter på bästa möjliga sätt

Länk: Attityder kring epilepsi

Per Nilsson sajtvärd på öl och medarbetare på Epilepsi

 

Anmäl
2009-10-03 17:23 #1 av: mona43

Folks okunskap om epilepsi ställer till många problem i vardagen, man är inte dum för att man har epilepsi.

Men epilepsi är en sjukdom som fort ändras när ett anfall kommer, man kan även känna sej trött eller ofta få huvudvärk, vara stresskänslig eller ha problem med minnet. 

Saker som inte syns utanpå men som påverkar ens liv väldigt mycket.

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2009-10-08 09:19 #2 av: Tatsja

Sen har man fått höra en del föräldrar säga om barn som har epilepsi är dumma i huvudet. Är det rädsla för det okända som gör att de yttrar sig så?

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-10-08 16:10 #3 av: mona43

Förommar och okunskap men även rädsla för det okända bidrar säkert till folks reaktioner

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2009-10-09 09:33 #4 av: Tatsja

Precis vad jag menar

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-10-09 09:49 #5 av: mona43

Ja okunskapen, fördommarna och brist på förståelse ställer till många problem.

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.