Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Allmänt och andra sjukdomar Att vara anhörig och vän Barn och vuxna med epilepsi Bemötande/behandlingar/forskning Djur med epilepsi Epilepsi förr och i andra länder Epilepsi i vardagen Epilepsi, fruktsamhet, graviditet Mätning av epilepsiaktivitet Om sajten ifokus Roliga filmer och historier Typer av anfall och vad utlöser nya? Tävlingar lekar och enkäter Vad är epilepsi Arbete, hobby och fritid Epilepsi filmer visar anfall Epilepsi i norden God mat för hälsan Klotterplanket - OT Mediciner och första hjälpen Presentation Regler på sidan Rättigheter och lagar i samhället Statistik Välkommen till epilepsi ifokus
Vad är epilepsi

Den heliga sjukdomen

2009-10-09 10:27 #0 av: [per50]

Epilepsi har kallats Den heliga sjukdomen på grund av föreställningar om en koppling till religiositet och magi. Hippokrates skrev en kritik av dessa idéer, De morbus sacer, Om den heliga sjukdomen.

  • Morbus divinus
  • Morbus sacer
  • Lues defica (enligt till exempel Platon)
  • Den stora sjukdomen (enligt till exempel Hippokrates)
  • Morbus maior
  • Grand mal

Synen på epilepsi som ett religiöst eller magiskt tillstånd förändrades först sent genom en biologisk förklaringsmodell av John Hughlings Jackson (1834-1911).

 

text från boken Leva med epilepsi av Anne-Marie Landtblom

 

Per Nilsson sajtvärd på öl och medarbetare på Epilepsi

 

Anmäl
2009-10-18 01:09 #1 av: [per50]

Jag skulle gärna vilja veta mera just om denna heliga sjukdom

Per Nilsson sajtvärd på öl och medarbetare på Epilepsi

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.