Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Allmänt och andra sjukdomar Att vara anhörig och vän Barn och vuxna med epilepsi Bemötande/behandlingar/forskning Djur med epilepsi Epilepsi förr och i andra länder Epilepsi i vardagen Epilepsi, fruktsamhet, graviditet Mätning av epilepsiaktivitet Om sajten ifokus Roliga filmer och historier Typer av anfall och vad utlöser nya? Tävlingar lekar och enkäter Vad är epilepsi Arbete, hobby och fritid Epilepsi filmer visar anfall Epilepsi i norden God mat för hälsan Klotterplanket - OT Mediciner och första hjälpen Presentation Regler på sidan Rättigheter och lagar i samhället Statistik Välkommen till epilepsi ifokus
Allmänt och andra sjukdomar

Tuberös skleros

2009-07-15 21:20 #0 av: mona43

Tuberös skleros betyder knölig förhårdnad, de förändringar i hjärnbarken som ofta finns vid denna sjukdom. Orsaken är avvikelser i arvsmassan, dessa ger en felaktig cellutveckling i kroppens organ.

Om en av föräldrarna har sjukdomen är risken för arv 50 procent. Sjukdomen kan också uppträda för första gången i en familj, genom en så kallad nymutation. De flesta av kroppens organ kan påverkas. Hudförändringar är vanliga, särskilt pigmentfattiga vita fläckar.

I hjärnan kan det förekomma en dels ojämna förhårdnader i hjärnbarken, dels omogna nervceller som vid fosterutvecklingen vandrat till fel plats i hjärnan. Dessa avvikelser kan ge upphov till epilepsi, utvecklingsstörning och autism.

Diagnosen ställs på sjukdomstecken som var för sig eller i kombination gör diagnosen mer eller mindre säker. Vita hudfläckar ses med hjälp av en så kallad Woods lampa.

Röntgen, datortomografi, magnetkamera och ultraljud kan användas för att upptäcka förändringar i inre organ. Vid datortomografi ses små förkalkade knottror på väggarna kring hjärnans hålrum.

Epilepsi kan behandlas med mediciner. Även operationer förekommer. Det är viktigt att familjens behov av psykologiskt och socialt stöd tillgodoses. För personer med lindriga former av tuberös skleros behöver sjukdomen inte innebära något handikapp.

Lider ni av tuberös skleros, och har lust att skriva om det, då är ni hjärtlig välkommen.

Texten är lånad från många olika ställen

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2009-10-19 20:48 #1 av: [per50]

Lider ni av tuberös skleros, och har lust att skriva om det, då är ni hjärtlig välkommen.

Per Nilsson sajtvärd på öl och medarbetare på Epilepsi

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.