Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Allmänt och andra sjukdomar Att vara anhörig och vän Barn och vuxna med epilepsi Bemötande/behandlingar/forskning Djur med epilepsi Epilepsi förr och i andra länder Epilepsi i vardagen Epilepsi, fruktsamhet, graviditet Mätning av epilepsiaktivitet Om sajten ifokus Roliga filmer och historier Typer av anfall och vad utlöser nya? Tävlingar lekar och enkäter Vad är epilepsi Arbete, hobby och fritid Epilepsi filmer visar anfall Epilepsi i norden God mat för hälsan Klotterplanket - OT Mediciner och första hjälpen Presentation Regler på sidan Rättigheter och lagar i samhället Statistik Välkommen till epilepsi ifokus
Klotterplanket - OT

OT: Min kära väninna Zaza

2009-06-09 13:15 #0 av: [per50]

Detta är berättelsen om min väninna som jag har försökt stötta och hjälpa i många år. Hennes misshandel i hemmet och grymma slut.

Första gången jag såg henne, var en varm sommardag. Hon kom emot mig, när jag var ute med mina hundar. Det som slog mig var att hon hade långärmat, fast det var så varmt ute. Hon hade 2 barn med sig, som ville hälsa på mina hundar. Blygt, satte de sig ner och lät dem skaka tass.

 -Hej, sa son, jag heter Zaza och det är är mina brorsbarn.

Jag presenterade mig och sen följde de hem för saft och kakor. Vi pratade och hon ville komma åter när hon hade lämnat barnen. Inga problem, sa jag.

På kvällen kom hon till mig och vi var uppe och pratade hela natten. Hon var nyinflyttad och nygift. Såg att hon såg sorgens ut och efter mycket om och men kom det fram att hon inte var riktigt lycklig.Men eftersom hon var 8 månader gången så ville hon försöka ge honom en chans.

Denna kväll fick jag veta att hon var misshandlad och kuvad av maken. Försökte få henne att förstå att det var bättre hon var ensam med barnet än i ett äktenskap som var så olyckligt.

Inget jag sa, fick henne att ändra sig. Hon såg honom i kärlekens rosenröda skimmer. Men jag lovade att jag skulle finnas där för henne.

Åren gick och Zaza fick 2 barn till. Jag har under hela denna tid funnits för henne och barnen. Många gånger kom hon med dem och var alldeles sönderslagen, men anmäla, vågade hon inte. Då ger han sig på barnen, var svaret.

Maken har alltid varit en dagdrivare och hans far har låtit honom jobba i sin firma. Fadern är domare

och modern advokat. Lön direkt i fickan, även om han inte varit där. Zaza har under alla åren varit den som arbetat och slitit för familjen.

Även när han satt inne för rattfylla, så lyckades lilla mor få ut honom. Sen skällde de ut Zaza och sa att det var hennes fel att han drack. Hon tog inte hand om honom ordentligt. Maken är runt 20 år äldre än Zaza och det var första gången han flyttade hemifrån, när han gifte sig med henne. Föräldrarna har alltid serverat allt på guldtallrik för honom.

När flickan var 6 år så misstänkte jag att allt inte stod rätt till. Lyckades få med henne för undersökning och mina misstankar bekräftades. Incest. Ny rättegång och på något sätt lyckades farmor få det till att brodern på 4 år var den som gjort det. Vi förstod ingenting. Hur kunde detta hända?

Hela tiden har de spridit skitsnack om Zaza och hennes familj. Hon var ju inte född i byn och den var liten. Mig har de mordhotat och försökt att både slå ner mig och mina djur, men även om jag är handikappad, så är jag envis. Så där gick de på proppen. Då började de snacka illa om både mig och min son. Tillslut så valde jag att flytta därifrån. Jag orkade inte längre, men släppte aldrig kontakten med Zaza. Fick henne att försöka flytta från byn och komma närmare hennes mor och far. Tänkte hon skulle få mer stöd då. Tyvärr höll det inte, han tog barnen och flyttade tillbaka till byn. Det var bara för Zaza att komma efter.

Sen kom julen 2008. Zaza ringde mig och grät. Han kom hem, glad som en lärka och på fyllan. Klär granen med barnen, lägger massa klappar under den och sen in i sovrummet. Packar några väskor och gick med orden. - God jul era j...ar. Det blir er sista gemensamma. Hon var av förklarliga skäl, livrädd. Jag försökte för hennes skull, ta kontakt med sociala myndigheterna, så hon skulle få hjälp att komma ur detta äktenskap. Med hennes mor hjälp, fick vi henne att ta kontakt med kvinnohus.

Äntligen fick Zaza lite ro i kroppen och kunde börja den långa läkningen. Då kom nästa dråpslag. Han ansöker om vårdnad om barnen. Zaza ringde och grät hysteriskt. Ny runda med myndigheter. Hur jag orkade, vet jag inte, men ibland får man oandade krafter.

Den 18 februari fick jag ett samtal från hennes mor tidigt på morgonen. Zaza låg på sjukhus med svåra knivskador, även hennes son var skadad. Alldeles chockad fick jag höra att maken kört omkull henne och sonen, hoppat ut ur bilen och knivhuggit henne och sonen flera gånger. Tur i oturen så kom det en ambulans som skrämde honom och sen fanns det en polisbil bara 2 minuter därifrån. Massa vittnen, finns det också.

Zaza gick bort utan att återfå medvetandet. Sonen klarade sig med inte livshotande skador. Fast psykiskt tog det hårt på honom.

Mannen är nu i häkte i väntan på rättegång. Grov rattfylla, 3.87 promille, mordförsök på sonen, mord på Zaza och våld mot tjänsteman, eftersom han viftade med kniven mot poliserna. De tog honom direkt. Blodig och med kniv i hand. Hans föräldrar vägrar inse sanning och vittnar att han var hemma hos dem. Men med alla vittnen och allt bevis, så håller inte det.

Jag sitter nu här med klump i bröstet. Samvetet undrar om hon levt om jag inte försökt hjälpa henne ur äktenskapet. Samtidigt vet jag att då hade han slagit ihjäl både henne och barnen. Men sorgen gör väl att man får sådana tankar. Pratar ofta med Zaza's mor och far. De har nu fått tillfällig vårdnad om barnen och besöksförbud för både han och hans föräldrar. Jag har ju en hemsk video i min ägo som polisen fått del i. Farmor har spelat in när både farfar och sonen begått incest på stora flickan.

Nu hoppas jag barnen och morföräldrarna får lugn och ro. Jag kämpar än för att de ska få all hjälp av myndigheterna. Synd allt kom försent för Zaza. Men hjälpa hennes barn, kommer jag alltid att göra. De ringer ofta till mig bara för att prata.

Detta var min berättelse om Zaza och hennes tragiska öde. Hon valde sitt alias själv, så jag fortsätter att kalla henne Zaza här inne.

Tatsja

P.S. Mormor vill att denna berättelse talas om som varning till andra som lever med misshandel och önskar att alla kunde gå efter första slaget

 

Per Nilsson sajtvärd på öl och medarbetare på Epilepsi

 

Anmäl
2009-06-09 13:26 #1 av: Tatsja

Detta behövs belysas ofta. Kanske kan vi rädda en, men det är i alla fall en person. Då blir jag och Zaza's mor glad.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.