Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Allmänt och andra sjukdomar Att vara anhörig och vän Barn och vuxna med epilepsi Bemötande/behandlingar/forskning Djur med epilepsi Epilepsi förr och i andra länder Epilepsi i vardagen Epilepsi, fruktsamhet, graviditet Mätning av epilepsiaktivitet Om sajten ifokus Roliga filmer och historier Typer av anfall och vad utlöser nya? Tävlingar lekar och enkäter Vad är epilepsi Arbete, hobby och fritid Epilepsi filmer visar anfall Epilepsi i norden God mat för hälsan Klotterplanket - OT Mediciner och första hjälpen Presentation Regler på sidan Rättigheter och lagar i samhället Statistik Välkommen till epilepsi ifokus
Allmänt och andra sjukdomar

Höga ljud ger hjärnskador

2009-05-15 16:51 #0 av: [per50]

Exponering för impulsljud kan ge upphov till bestående hjärnskador som liknar de skador som uppstår efter slag eller olyckor. Det visar ett avhandlingsarbete där målsättningen har varit att studera hur nervsystemet påverkas av höga ljud såsom explosioner.

Impulsljud är kortvariga, höga ljud med mycket stor tryckenergi. Att personer som utsätts för impulsljud får nedsatt hörsel är känt sedan länge. Tidigare rapporter har också beskrivit bestående neurologiska skador efter exponering för höga ljud.

Höga ljud ger hjärnskador

Doktor Annette vid institutionen för anatomi och cellbiologi har studerat hur exponering för impulsljud påverkar nervsystemet. Forskningen visar att impulsljud som överskrider en viss styrka ger upphov till hjärnskador.

De nervceller som skadas eller dör finns framför allt i hjärnområden som är viktiga för funktioner som minne och inlärning.

Studien visar också att de tunna trådar som bildar nervcellernas skelett förändras och därmed påverkas cellernas förmåga att kommunicera med varandra. Skadorna är beroende av impulsljudets styrka och är mest omfattande på den sida som varit vänd mot ljudet.

Möjligt samband mellan impulsljud och epilepsi

Nervceller som är involverade i minne och inlärning är lokaliserade i tinningloben. Under normala förhållanden innehåller vissa strukturer i tinningloben celler som är epileptiska, vilket innebär att de kan generera plötsliga utbrott av okontrollerad aktivitet.

Det krävs dock förändringar även i omgivande nervceller för att den okontrollerade aktiviteten ska kunna sprida sig och ge upphov till ett krampanfall.

Sådana förändringar kan uppstå i samband med hjärnskador. Det finns därför en möjlig risk att exponering för höga ljud skulle kunna vara en av många bakomliggande orsaker till epilepsi.

Källa: Höga ljud ger hjärnskador

Per Nilsson sajtvärd på öl och medarbetare på Epilepsi

 

Anmäl
2009-06-07 01:11 #1 av: mona43

Man får verkligen vara rädd om sin hörsel, och skydda sin ömtåliga hjärna. Folk har en tendens att ha på alldeles för högt ljud i bilradion, när de lyssnar till musik och ser på tv. I vissa lokaler kan det lätt nå över högsta tillåtna decibell

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.