Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Allmänt och andra sjukdomar Att vara anhörig och vän Barn och vuxna med epilepsi Bemötande/behandlingar/forskning Djur med epilepsi Epilepsi förr och i andra länder Epilepsi i vardagen Epilepsi, fruktsamhet, graviditet Mätning av epilepsiaktivitet Om sajten ifokus Roliga filmer och historier Typer av anfall och vad utlöser nya? Tävlingar lekar och enkäter Vad är epilepsi Arbete, hobby och fritid Epilepsi filmer visar anfall Epilepsi i norden God mat för hälsan Klotterplanket - OT Mediciner och första hjälpen Presentation Regler på sidan Rättigheter och lagar i samhället Statistik Välkommen till epilepsi ifokus
Mätning av epilepsiaktivitet

Mätmetoder för epilepsi

2009-04-19 13:06 #0 av: mona43

Det finns många olika typer av mätmetoder för att lokalisera epilepsi samt mäta epilepsiaktivitet i hjärnan.

EEG= Elektroencefalografi är en metod för att registrera hjärnbarkens elektriska aktivitet med hjälp av elektroder som vanligtvis klistras fast på skalpen.

Vid sömn-EEG ska du vara vaken en stor del av natten före undersökningen så att du på morgonen lätt somnar utan sömnmedel

Video EEG Specialistutredning av svår epilepsi inför ev. neurokirurgisk behandling

Datortomografi, oftast förkortat DT alternativt CT (Computed Tomography) (en. vardagligt CAT Scan), på svenska även skiktröntgen, är en vidareutveckling av den vanliga röntgenapparaten (slätröntgen).

Ämnesomsättning kan registreras med PET (positronemissionstomografi) eller SPECT (enkelfotontomografi)

Här kan ni läsa mera:

Datortomografi-CT   EEG och EEG men video   MRT- Magnetresonanstomografi  SPECT och PET undesökningar

 

Foto Free digital photos

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2009-05-09 22:57 #1 av: xinluo

Om man inte kan genomföra en EEG undersökning pga att ett barn blir rädd, vad kan man göra istället?

På måndag ska vi göra det 6:e försöket med EEG. H*n blir "hög" av lugnande mediciner så det är jättesvårt.

 

Anmäl
2009-05-10 16:44 #2 av: mona43

Min son var också oerhört orolig och ängslig vid EEG undersökningarna, så de var helt enkelt tvingade att söva ner honom till slut. Visserligen var han trött ett tag efteråt då han vaknat upp, men det var ju så viktigt att få göra testet också.

Det var samma sak med honom före, han blev oftast hyperorolig av de lugnande medicinerna, eller så verkade dom långt efter att undersökningen var genomförd, vilket också blev knasigt Obestämd 

De fick också söva honom, när de skulle kontrollera samt laga tänderna, det gjordes också på sjukhuset.

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2009-05-10 18:48 #3 av: xinluo

De säger att de måste kolla EEG vid insomningen, sömn och uppvaknandet. Vi har insett att det vi kan hoppas på är att få registrering under sömnen och uppvaknandet. Förra gången lyckades vi få h*n att somna men h*n vaknade när de satte på mössan sen var det kört.

Anmäl
2009-05-11 20:59 #4 av: xinluo

Hej Mona. Jag vill bara berätta att undersökningen gick jättebra. H*n var jätteduktig. Åh va skönt.

Anmäl
2009-05-11 21:19 #5 av: mona43

Vad skönt att ni kunde göra undersökningen. Glad Behövdes det något lugnande eller så?

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2009-05-11 21:57 #6 av: xinluo

Nej inget lugnande bara två lugna stöttande vuxna. 10 minuter efter vi kom in och la oss på "sängen" sov h*n men vakande när de satte på elektroderna men tyckte det var kul och accepterade det...sen sjöng jag i 25 minuter så h*n var på väg att somna flera ggr. De fick en bra registrering sa de innan vi åkte hem. Nu är det bara att vänta på läkarens svar.

TAck för att du ville svara på min fråga.

Kram xinluo

Anmäl
2009-05-11 22:42 #7 av: mona43

Vad skönt att h*n var på gott humör, det är nog oerhört viktigt att det finns lugna stöttande och uppmuntrande vuxna nära som de känner!

Mamma är kanske lite hes nu? Skrattande men det är det ju värt!

Hör gärna av dej om du vill, när ni fått svaret från läkaren.

Tack för att du delade med dej av din berättelse.

Kramar!

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2009-05-21 13:17 #8 av: mona43

#6 Har ni fått något svar ännu? är nyfiken Glad

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2009-06-03 00:00 #9 av: mona43

Någon fler som gjort någon av dessa undersökningar?

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2009-06-23 20:21 #10 av: Thara

Hej Mona.

Jag är ny på den här sidan, har inte ens hunnit läsa hälften av det ni skrivit här men för att gå till din fråga.

Jag har gjort sömn eeg efter att jag berättat för min neurolog att jag vid 1 tillfälle tappat en ståltermos för att jag bara försvann.

Jag fick vara vaken i 24 timmar, *inte kul* för att sedan åka till sjukhuset och sova i 2 timmar... dom satte elektroder på skallen och wee klistret är en höjdare. Tog ju visserligen ett tag innan jag somnade fastän jag är vuxen så jag förstår barn att dom blir oroliga, själv ville jag ju bara sova i min egen säng...

Det tog lång tid innan jag fick svar på mitt eeg faktiskt ända till jag pratade med min läkare här i januari, *gjorde eeg:n i november* DOm hade sett förändringar i form av hard spikes eller någonting sånt och jag blev nog lite chockad.

Men än så har jag inte fått diagnos men jag har misstänkt komplex partiell epilepsi.

:O) tack för mig //Fia

Anmäl
2009-06-23 22:05 #11 av: mona43

Hej Fia!

Välkommen till våran sida! Hoppas du kommer att trivas här. Intressant berättelse om EEG undersökningen, det verkar vara en påfrestande undersökning när man måste vara vaken sådär i 24 timmar.

Fick vänta i evigheter på svar när min son gjort sin EEG. Han har bara haft små frånvaroattacker, men det är jobbigt ändå, då han gör illa sej när han snubblar och ramlar, eller ramlar från en stol. Hur ofta har du problem? konstigt att du inte har fått en diagnos. När det borde vara bevisat att du har en form av epilepsi.

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2009-06-24 13:55 #12 av: Thara

Hej Mona!

TAck :O), undersökningen var jättepåfrestande, hade gjort vaken eeg innan men det visade ingenting då.

Min läkare sa att man måste ha flera attacker än bara en vilket jag nu har haft.

Jag får små frånvaroattacker ganska ofta men jag kan inte riktigt säga om det är epilepsi eller bara ren trötthet. DOm större anfallen jag får kommer tack och lov inte så ofta men det känns som om dom eskalerar för varje gång jag får dom. Första gången var det ju bara ståltermos som jag tappade på tårna *inte så skönt dock* men det var ju bara en sekvens med frånvaro som det kändes. Andra gången tappade jag en kopp full med kaffe i. jag tror att det var tredje gången som jag stod och höll i disk på jobbet och det kändes som om jag blundade i ca 30sek till 1 minut. Det var läskigt för allt blev liksom bara svart. 4:e gången satt jag på tåget och lyssnade på musik, blundade och tänkte att jag skulle ringa min pappa, plötsligt så blir jag spattig och håller på att ramla av sätet jag sitter på. Det var ungefär som när man kan rycka till när man somnar men detta hände fast jag var klarvaken... usch.. så det känns som om det bara blir större och större.

Men vi får väl se när jag får diagnos, jag har ju andra konstiga neurologiska symptom också så detta är bara 1 i mängden och dom blir bara fler :O/ men det är bara att hålla modet uppe och le :O))

Ha det bra... //Fia

Anmäl
2009-06-24 15:15 #13 av: mona43

Det låter lika som petit mal, som min son har,  folk kan ibland uppfatta det som personen dagdrömmer eller slumrar till när det i själva verket är en kort frånvaro attack.

Ser på min son när han får en attack att han blir stirrig, och svarar inte på tilltal, sedan ser han så förvånad, förvirrad ut efteråt, han kan också bli oerhört trött då, eller lite irriterad.

Berätta gärna mera om dina andra problem/symtom om du vill förstås.  Det är ju så riskfyllt att få sådana här attacker om man är ute i trafiken, cyklar eller kör bil, men även hemavid, tänk om du ramlar och bryter benen,  bränner dej eller så. Usch, hoppas verkligen du får mera hjälp snart. Du kanske behöver medicin.

Jag tycker verkligen att det låter som epilepsi, det finns ju flera typer av epilepsi. Skriv gärna upp hur dina anfall varit i almanackan eller så. Kan vara bra att visa upp för läkaren sedan.

Sköt om dej!

Mona

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2009-06-25 21:26 #14 av: Thara

Hej Mona.

Nja nästan som petit mal bara det att dom tror att det är komplex partiell epilepsi, dom har sett förändringar i mina tinninglober men förutom att jag har dom där stora frånvaro attackerna som ger sig tillkänna på det sätt att jag förlorar minnet + att jag tappar saker så har jag dom där små "dagdrömmande" sakerna för mig och dom är ganska jobbiga för man hör dom som pratar men man kan liksom inte svara, man är ju så medveten. Jag kan bli jättetrött efteråt.

Jag äter lyrica men dom har inte fungerat så vansinnigt bra så nu väntar jag på att läkaren ska ringa och så får vi se om jag behöver nya tabletter. Men lyrican åt jag egentligen ifrån början för mina parestesier "falska känselförnimmelser" ! Man kan säga att mina symptom tydetr på ms men det är inte ms för det borde dom ha sett vid detta laget på MR som är gjort flertalet gånger.

Jag skriver upp nästan varje gång, framförallt dom större anfallen eftersom jag tyckler det är viktigt. :O)

TAck..

 

sköt om dig //Fia

Anmäl
2009-06-25 21:51 #15 av: [per50]

Hej Fia!

Välkommen hit till oss! Hoppas du kommer att trivas! Glad

Jag tror också att jag har det du beskriver, komplex partiell epilepsi, kan komma av mej mitt i en mening, har helt enkelt glömt det jag skulle fortsätta att säga, eller så glömmer jag totalt det jag skulle säga. Det är verkligen retfullt. 

Mona berättar att jag brukar bli som lite frånvarande också, jag tittar intensivt på henne men säger inget, hon frågar om igen, då kanske jag kommit till sans igen, men ofta inte uppfattat vad som sades i alla fall, eller så uppfattade jag helt fel.

Många gånger går jag åt ett håll, har tydligen ett ärende, men kan inte alls komma ihåg vad jag skulle göra, även det är oerhört retsamt.

Hoppas det löser sej för dej med medicinen.

Per Nilsson sajtvärd på öl och medarbetare på Epilepsi

 

Anmäl
2009-08-29 01:59 #16 av: mona43

Så här kan en magnetkamera undersökning gå till

Undersökning med magnetkamera

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2009-09-04 15:07 #17 av: mona43

Hur går det för dej Thara, och för er andra?

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.