Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Allmänt och andra sjukdomar Att vara anhörig och vän Barn och vuxna med epilepsi Bemötande/behandlingar/forskning Djur med epilepsi Epilepsi förr och i andra länder Epilepsi i vardagen Epilepsi, fruktsamhet, graviditet Mätning av epilepsiaktivitet Om sajten ifokus Roliga filmer och historier Typer av anfall och vad utlöser nya? Tävlingar lekar och enkäter Vad är epilepsi Arbete, hobby och fritid Epilepsi filmer visar anfall Epilepsi i norden God mat för hälsan Klotterplanket - OT Mediciner och första hjälpen Presentation Regler på sidan Rättigheter och lagar i samhället Statistik Välkommen till epilepsi ifokus
Epilepsi förr och i andra länder

Epileptiker ur historien

2012-05-12 13:41 #0 av: [Traveller]

Caesar,Napoleon och Dostojevski är alla omtalade och kända Epileptiker från historien.Finns det fler?

Vore kul om någon kan fylla i med fler "kändisar" från förr som drogs med det vidlyftiga sjukdoms begreppet Epilepsi.Dessa tre levde under tider då behandlingen av epilepsi var obefintlig och folk med epilepsi betraktades med rädsla och misstänksamhet,orsakerna förklarades som gudomliga eller som psykisk sjukdom eller ännu värre.

Vad vi vet om de tre ovanstående så är det att deras genialitet gentemot den omvärld de verkade i var utmärkande,något att tänka på då många av dagens epileptiker dras med dåligt självförtroende.

 

Anmäl
2012-05-12 14:18 #1 av: mona43

Man får vara tacksam att man inte levde på den tiden, då var det mycket skrock och vidskepelse som styrde, och ingen verksam behandling. Visst har vi problem med folks kunskap om epilepsi än i dag, men det handlar mest om okunskap, och viss tro sedan förr som fortfarande finns kvar hos några.

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2012-05-12 15:03 #2 av: lilian-62

De jag kommer på lever inte idag, vad jag vet. Kanske det är så att man även idag inte vågar kliva fram och erkänna att man är epileptiker. Det är synd. Det skulle kanske behövas att någon känd, begåvad person klev fram och gav sjukdomen "ett ansikte". Så som Louise Hoffsten gjort med att erkänna att hon har MS osv. Vi får väl hålla till godo med alla kända, begåvade epileptiker som inte finns vid liv längre. De jag kommer på är: Agatha Christie, Alfred Nobel, Leonardo da Vinci, Michelangelo, skådespelaren Richard Burton och den snabba löperskan Florence Griffith Joyner. Håller med dig "Traveller" att det är något att tänka på när självkänslan och självförtroendet sviktar.

Anmäl
2012-05-12 21:33 #3 av: mona43

Ja det skulle verkligen vara bra om en kändis med epilepsi trädde fram och berättade, det skulle vara toppen, och ge personer med epilepsi mera rättvisa, och på köpet skulle folk få en bättre förståelse.

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2012-05-13 11:24 #4 av: lilian-62

Ja. Det skulle ju samtidigt hjälpa epileptikerna på traven med att inse att de varken är sämre eller mer annorlunda än andra. Att deras sjävförtroende och självkänsla ofta är på botten är ju känt. Det är trist, men de får väl snegla på vilka genier som är uppräknade här ovanför. Flört

Anmäl
2012-05-13 21:08 #5 av: mona43

Ja precis, det bevisar att alla är lika värda, även om man har epilepsi kan man göra något stort som folk minnsGlad

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2012-05-13 21:57 #6 av: [Traveller]

Allas lika värde är ett av fundamenten för vår moderna demokrati,alla människor måste ges möjlighet till utbildning då vi annars riskerar att tappa bort begåvningar oavsett hälsotillstånd.Vi går mot en tid där bristen på arbetskraft alla kategorier kommer att bli en av de stora utmaningarna globalt.

Som vi läser om kirurgins utveckling i lilians berättelser så är potentialen att hjälpa allt fler stor även de som har svåra neurologiska tillstånd kan ges hjälp och ju fler som kan hållas anfallsfria ju fler stordåd kan vi vänta oss.Flört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.