Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Allmänt och andra sjukdomar Att vara anhörig och vän Barn och vuxna med epilepsi Bemötande/behandlingar/forskning Djur med epilepsi Epilepsi förr och i andra länder Epilepsi i vardagen Epilepsi, fruktsamhet, graviditet Mätning av epilepsiaktivitet Om sajten ifokus Roliga filmer och historier Typer av anfall och vad utlöser nya? Tävlingar lekar och enkäter Vad är epilepsi Arbete, hobby och fritid Epilepsi filmer visar anfall Epilepsi i norden God mat för hälsan Klotterplanket - OT Mediciner och första hjälpen Presentation Regler på sidan Rättigheter och lagar i samhället Statistik Välkommen till epilepsi ifokus
Vad är epilepsi

Epeleptiskt anfall första gången

2013-05-31 20:48 #0 av: Jka042

Jag hade ett epeleptiskt anfall för första gången några dagar sedan. Jag minns ingenting av själva anfallet men det började när jag somnat, jag krampade i ca 10 min och sen när jag "vaknade upp" från kramperna så mindes jag inte från minut till minut vad mina anhöriga berättade för mig. Först när ambulansen kom ca 30 min efter början av anfallet så blev jag klarare i huvudet och därifrån har jag de första minnesbilderna.
Jag fick en ordentlig migrän efteråt med aura syndrom och sen spydde jag också.
Vad är "normalt" när det gäller epeleptiska anfall? Är det vanligt att man inte minns något alls? Inte ens av de 20 min efter att kramperna slutat?Jag tydligen haft någon form av konversation med mina anhöriga som jag inte minns något av.

De tog EEG på mig som var normalt och så ska jag på magnet röntgen för att utesluta någon tumör. Egentligen är jag inte orolig men jag funderar mycket på dethär, om jag får flere liknande anfall, bör man åka in till sjukhus varje gång? Vad är det som avgör om man har epilepsi eller ej?

Nu fick jag ju körförbud 3 mån framåt, kan man inte alls köra bil om man får diagnosen epilepsi?

Är det också vanligt att man är så fruktansvärt trött några dagar efter anfallet?

Många frågor, men skulle vara enormt tacksam för svar eller någon att diskutera med.

Anmäl
2013-05-31 23:12 #1 av: lilian-62

Det finns väldig många anfall och därför också många olika symtom vid epilepsianfall, men minnesstörningar är ett vanligt symtom. Likaså huvudvärk, trötthet och mycket annat. De flesta symtomen försvinner ganska fort men tröttheten brukar sitta i ett tag. Skulle tro att det är ganska olika från person till person när det gäller hur länge den håller i sig. Själv sov jag hela dagen efter ett anfall. 

Det är inte alltid man kan se på EEG varifrån anfallet startar. Det såg man inte på mig heller. På magnet röntgen såg man däremot ett ärr som de nu har tagit bort. 

Du bör nog ta kontakt med sjukhuset om du får fler anfall. Kanske inte åka in, för de kan ändå inte göra så mycket annat än att ge en stesolid och vänta ut anfallet. Anfallen brukar ju oftast gå över av sig själva, men vid långvariga anfall bör någon i din omgivning däremot tillkalla ambulans.  Men det är däremot bra om du meddelar sjukhuset att du fått fler anfall. Det är viktigt för dem att veta hur många och hur ofta dina anfall kommer. Viktigt för deras utredning och ev medicinering.

Om det är epilepsi eller inte kommer din läkares utredning att visa. Det finns ju faktiskt en del som bara haft ett eller ett par anfall och inget mer sen. De har inte varit epilepsi trots att det varit liknande anfall. De har uppkommit pga stress eller annat. Min syster råkade ut för det. Hon hade det väldigt jobbigt både privat och på jobbet under en tid. Plötsligt ramlade hon ihop och fick ett stort (grand mal) anfall. Därefter har hon inte haft något fler och det har gått flera år sedan den händelsen.  

Jag hoppas verkligen att det kommer att ordna sig för dig. Det kommer det säkert att göra, men jag ska hålla tummarna för dig ändå. Glad

Lycka till! 

Anmäl
2013-06-01 00:38 #2 av: Ipola

Hejsan! Vet egentligen inte själv så mycket om just epilepsi.
Jag tror att det är vanligt med att man inte kommer ihåg någonting efter anfallet, antingen just 20 minuter eller till och med några timmar.
Efter mitt andra anfall, just den dagen minns jag inte så mycket av.. Jag har några få minnesbilder på kanske bara några få minuter både när jag var i ambulansen och när jag låg på sjukhuset. Enligt min familj så var jag också lite "groggy" under den dagen. Det enda jag minns är innan anfallet och när jag var "klar" nog i huvudet när jag fick åka hem.

Om man blir ganska trött i nästan hela kroppen, iallafall jag blev det.. nästan som träningsvärk! 


Ska själv också in snart på fler EEG-test samt en magnetröntgen.. har redan gjort ett EEG men min läkare sa att ju fler EEG tester man gör så ökas det med 80% att man får något "register" på det. Då dom bara kollar hjärnans aktivitet under just den timmen. Själv är jag väldigt nervös över att det ska vara en tumör.. eller något i mitt huvud. Är också en sån person som "triggar" mig själv, tänker dom värsta tankarna man kan tänka.. Läsa allt som har med Epilepsi och hjärntumörer att göra gör jag också. Ett tips - gör aldrig det om du är en känslig person, det blir för jobbigt.

Och det där med att köra bil.. Jag är 17 år och måste vänta minst ett år innan jag får börja övningköra, och under detta året så måste jag vara fri från anfall, med eller utan medicin. Fick även höra att om man är yrkesförare så måste man vänta 10 år utan att få ett anfall. Mer vet jag tyvärr inte. 

Förlåt om det blev mycket, men hoppas att du fick några svar. :)

Anmäl
2013-06-01 18:09 #3 av: mona43

Det är lätt att stressa upp sig om man kollar runt på internet, det som är svårt är att det står så olika där, som kan vara helt fel dessutom, och tolkas fel.

Det bästa är nog att låna någon bok om epilepsi på bibblan, där står rätt sorts fakta, sedan skall man inte tveka att fråga läkaren om det man oroar sig för, alla har ju sin egen historia om sina problem, som inte stämmer på någon annan, det är så individuellt.

Alla som funderar omkring sin epilepsi, tveka inte att skriva här på sidan, blir det mycket skrivet så gör det absolut ingenting. Ler


mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2013-06-01 18:45 #4 av: [Traveller]

Bilkörning och EP är ingen bra kombination,enligt lagen så får man inte köra bil på 2 år efter Epilepsianfall.Dock finns undantag som gäller vid anfall under medicinutprovning sk. provocerade anfall.Prata med din läkare.

Epilepsi är en komplex sjukdom,det viktiga är att man utreds hos specialister.Neurologen alltså.Tänk på att magnetröntgen är till för att utesluta andra allvarliga sjukdomar i hjärnan.

För många epileptiker hittar man ingen orsak till anfall dom kommer ändå.Med dagens mediciner går det att leva ett bra liv trots epilepsi och hittar man ingen hjärnskada så är prognosen bättre.

Hallucinationer och osammanhängande tal med aura upplevelser är ganska vanligt vid partiell epilepsi,likaså minnesstörningar.Ta kontakt med närmaste epilepsiförening där finns studiematerial att läsa själv inför besök hos neurologen så du kan ställa rätt frågor. 

Det är omskakande att debutera som epileptiker,deprimerande och problemfyllt kan det vara också försök att ta det lugnt och inte varva upp eller ned i tillstånd av hopplöshet.  

Anmäl
2013-06-01 21:49 #5 av: Jka042

Tack alla för att ni tar del i diskusionen, det känns väldigt bra att få diskutera här och att få höra om era erfarenheter.

Jag tror själv att det kan vara stress som åtminstone bidragit till anfallet, det lät också på min neurolog som om att han inte ville jag skulle "måla fan på väggen " och tro att jag nu diagnostiseras med epilepsi meddetsamma utan att det mycket väl kan vara en engångs företeelse. Jag hoppas verkligen det för jag ser inte fram emot medicinering precis ( inte nya anfall heller förståss).

Jo, förstod det att magnetröntgen ville de ta för att utesluta tumörer och annat, men man kan alltså inte "se att man har epilepsi" med magnet röntgen då antar jag?

Hur definieras ett grand mal? Är det någon viss typ av anfall eller viss tid man krampar?

Det som känns mest konstigt är nog att jag var så borta att jag inte minns något, jag är den typen av person som oftast har kontroll på allt eller åtminstone vill ha kontroll på det mesta så jag har väl lite svårt att komma överens med denhär situationen tror jag.
Deprimerad är jag inte ännu och jag försöker att ta det väldigt lungt med det hela, mycket fundersam är jag dock. Eftersom jag behöver bil till mitt arbete ( lång väg och ingen lokal trafik) så ställer det ju till små problem, men det ska väl reda sig också.

Anmäl
2013-06-02 10:46 #6 av: mona43

Stora epileptiska anfall

Vid stora epileptiska anfall (toniskt-kloniska anfall, grand mal), blir personen plötsligt medvetslös, faller omkull och får kramper (muskelryckningar). Anfallet varar i regel tre till fem minuter. Andningen är till en början försvårad, vilket gör att ansiktsfärgen kan bli blå. De tar sedan någon timme upp till ett dygn innan vederbörande är helt återställd, ofta efter sömn. Skador kan uppkomma i samband med fallet.

Text från Svenska epilepsiförbundet

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.