Epilepsi i vardagen

Atypisk epilepsi...?

2017-08-26 10:12 #0 av: katten68

Ny medlem här, hoppas på input och hjälp från andra:

I samband med sjukskrivning för utbrändhet för ett par år sedan började jag få blackouter. Jag stirrade rakt ut i rymden i 1-2 minuter och svarade inte på tilltal.

Sedan tillkom en annan form av blackouter under vilka jag pratade men helt i nattmössan. T.ex. frågade jag plötsligt mina föräldrar  under en middag: "Varför är ni här"? Även dessa blackouter varade i 1-2 minuter.

Min husläkare remitterade mig till en neurolog som ordinerade magnetröntgen och EEG. Ingendera visade något, men då blackouterna fortsatte skrev han ut Keppra 500 x 2 på försök.

Keppra har inte gjort mig symptomfri, men har periodvis minskat antalet anfall marginellt. Upp till 1500 mg/dag (750 x 2) funkar medicinen OK men inte mer.

Neurologen höjde då till 1750 mg/dag och plötsligt utvecklade jag andra symptom som att under mina blackouter dra i dragkedjan eller flytta händerna planlöst.

Då mina symptom inte försvann på den dosen höjdes den igen till 2000 mg/dag (1000 x 2), och då fick jag ett - i mina ögon - riktigt epileptiskt anfall. Det var på jobbet och jag satt vid datorn och talade med en kollega som stod i dörren när jag plötsligt fick ett frånvarande ansiktsuttryck, mina händer började skaka, jag reste mig och gick utan ett ord. Kollegan som känner till mina problem följde efter och  sa att jag rörde mig hemtamt men inte svarade på tilltal. Det tog ca fem minuter innan jag "vaknade till" den här gången (längre än vanligt m a o), och jag kvicknade inte  till förrän jag kommit ut i friska luften. Som vanligt har jag inget minne av vad som hänt.

Detta skrämde mig rejält, och då neurologen var på semester bestämde jag mig för att gå tillbaka till den dos som visserligen inte gjorde mig symptomfri, men däremot inte hade samma biverkningar, nämligen 1500 mg/dag.

Före semestern talade neurologen om att pröva Lamictal om inte Keppra hjälper fullt ut, och som en sista utväg Ergenyl Retard.

Jag undrar om någon annan haft dylika symptom och blivit hjälpta av läkemedel även om inga undersökningar visat något avvikande? Finns det epilepsiformer som inte syns på EEG eller magnetröntgen?

Detta har blivit en ständig källa till oro för mig,  varför det skulle vara till stor hjälp att få höra om andras erfarenheter. Jag har läst en del om biverkningarna med Ergenyl Retard och det är väl inte direkt en medicin jag skulle vilja ta med mindre än att det var absolut nödvändigt. Lamictal verkar ha färre biverkningar, men såvitt jag förstår är den bara effektiv vid epilepsi som har sitt ursprung i en viss del av hjärnan. Om de inte hittar något avvikande på vare sig EEG eller magnetröntgen, hur kan de då veta vilka medicin som skulle vara mest effektiv? Jag är orolig för att de då tar till Ergenyl Retard som tycks påverka hela hjärnan...

Jag är också orolig över den viktökning som verkar vanlig med Ergenyl Retard...jag har lyckats gå ned 20 kg och är livrädd för att gå upp dem igen. Det verkar faktiskt som om det är möjligt att gå upp så mycket av Ergenyl Retard...

Anmäl
2017-08-26 14:04 #1 av: Ser0tonin

Du ska inte oroa dig för att medicinen påverkar hela hjärnan. De flesta antiepileptiska har samma eller lika biverkningar oberoende hur dom påverkar hjärnan. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.