Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Allmänt och andra sjukdomar Att vara anhörig och vän Barn och vuxna med epilepsi Bemötande/behandlingar/forskning Djur med epilepsi Epilepsi förr och i andra länder Epilepsi i vardagen Epilepsi, fruktsamhet, graviditet Mätning av epilepsiaktivitet Om sajten ifokus Roliga filmer och historier Typer av anfall och vad utlöser nya? Tävlingar lekar och enkäter Vad är epilepsi Arbete, hobby och fritid Epilepsi filmer visar anfall Epilepsi i norden God mat för hälsan Klotterplanket - OT Mediciner och första hjälpen Presentation Regler på sidan Rättigheter och lagar i samhället Statistik Välkommen till epilepsi ifokus
Epilepsi i vardagen

Se upp med epilepsispruta till barn

2018-04-22 13:49 #0 av: [broderbob]

Uppdaterad: 2018-01-19


Läkemedelsverket varnar för oaktsamhet med spruta till barn med epilepsiläkemedlet Buccolam.

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.

Epilepsiläkemedlet Buccolam ges med hjälp av en förfylld plastspruta direkt i barnets mun för att häva ett krampanfall.


Nu varnar
 Läkemedelsverket för att en del av sprutan kan lossna och fastna i barnets hals. Det är ett produktionsfel som gör att själva hatten lätt sitter kvar när det är dags att ge sprutan, och att den då kan riskera att lossna och orsaka kvävning.

"I ett fåtal fall har detta resulterat i att ändhatten oavsiktligt andats in eller svalts. Därför ska föräldrar och vårdgivare noga inspektera sprutan innan läkemedlet ges", skriver Läkemedelsverket i sin information


http://dinamediciner.se/nyheter/se-upp-med-epilepsispruta-till-barn


Hälsningar Bobby

Anmäl
2018-04-23 13:19 #1 av: [broderbob]

Fel på spruta till epilepsiläkemedel Buccolam för barn - risk att inhalera/svälja ändhatten på sprutan

Information till föräldrar och vårdgivare

Instruktion för korrekt administrering av BUCCOLAM förfyllda sprutor

Den genomskinliga (vita) ändhatten på de förfyllda sprutorna med BUCCOLAM kan ibland sitta kvar på sprutan efter att den röda hatten har tagits av (se figur). Om detta händer kan ändhatten lossna från sprutspetsen och hamna i patientens mun med risk att den andas in ner i luftvägen eller sväljs. Om det händer kan det innebära en kvävningsrisk.

BUCCOLAM är fortfarande säker att använda, men du ska följa anvisningarna nedan.

Fortsätt att administrera BUCCOLAM som din läkare, sjuksköterska eller farmaceut har informerat dig, men se till att:

  1. Innan du administrerar BUCCOLAM, ta bort den röda hatten och kontrollera att den genomskinliga ändhatten sitter fast i den röda hatten, som visas i figur 1.

  2. Se till att den genomskinliga ändhatten inte sitter kvar på sprutan, som visas i figur 2.

  3. Om den genomskinliga ändhatten sitter kvar på sprutan, ska du ta bort den från sprutspetsen före administrering så att den inte hamnar i patientens mun.

Om du tror att ändhatten har hamnat i patientens mun, försök inte leta med fingrarna i munnen för att ta bort den. Vänd istället patienten på sidan (framstupa sidoläge) och tillse att patienten spottar ut den när krampanfallet är över.


Läs mer på Läkemedelsverkets webbsida


https://lakemedelsverket.se//Alla-nyheter/NYHETER---2018/Fel-pa-spruta-till-epilepsilakemedel-Buccolam-for-barn---risk-att-inhalerasvalja-andhatten-pa-sprutan/


Hälsningar Bobby

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.